Verloskundigen werken in Turiani (januari-april 2022)

Vanaf eind januari werken vanuit NL drie verloskundigen in Turiani. Een van hen blijft circa drie maanden en de andere twee lossen elkaar af met een periode van ieder drie weken. Op verzoek van dr. Castus zetten ze hun deskundigheid vooral in voor onderzoek naar het voorkomen van ‘Maternal Death’.

Ervaring van Tirza

Ik ben Tirza ’t Lam en ben de eerste 3 maanden van 2022 naar Turiani geweest om daar als verloskundige vrijwilligerswerk te doen. Dit heb ik gedeeltelijk samen met Dora en Boukelien gedaan, 2 vriendinnen die ook verloskundige zijn. Van tevoren hadden we geld ingezameld om het ziekenhuis te kunnen ondersteunen. Met een prachtig resultaat; naast wat kleinere dingen die we in koffers mee hadden genomen naar Turiani hebben een reanimatietafel, operatietafel, zuurstofcilinders en een nieuwe server voor het computersysteem aan kunnen schaffen.

De bestemming voor het geld hebben we tijdens onze periode in Turiani samen met Castus bedacht. We denken dat dit mooie toevoegingen zijn voor de verdere ontwikkeling van het ziekenhuis. Tijdens onze tijd in Turiani hebben we meegedraaid op de maternity ward en daarnaast presentaties en trainingen gegeven. Dus praktisch aan het werk geweest, maar ook veel gesprekken gevoerd.

Over de verschillen en overeenkomsten in werkwijze van daar en in Nederland. Met de medewerkers kunnen sparren over waar ze tegen aan lopen en wat punten zijn waar we nog zouden kunnen verbeteren. We zijn enthousiast over de zorg die ze kunnen leveren en de wil die er is om verder te verbeteren en te ontwikkelen. Het is een mooi team samen met blik op de toekomst!

Mooi om te ervaren hoe ze ons met open armen hebben ontvangen en hoe we hebben kunnen
samenwerken. We hebben een hele bijzondere tijd gehad in Turiani. Natuurlijk ook met lastigere
momenten, veel heftige casus en soms dingen waar je tegen aan loopt. Maar het was een prachtige ervaring! Ook veel van het lokale leven mee kunnen maken en veel plezier gehad met alle mensen daar. Graag blijven we betrokken bij de ontwikkelingen van het ziekenhuis en in het specifiek de maternity.

-